Hur många procent?

Hur många procent av varje färg?
Lägg i ring med 100 pärlor runt om. Om pärlorna är mycket stora kan de ligga längre ut och om de är väldigt små innanför ringen av ploppar.

Om du räknar pärlorna får du procenten!

Det fungerar alltid, även om det är ungefärligt, men betydligt bättre än den 100-platta som ofta används i tron att eleverna ska förstå procent och hundradelar! Tänk att det inte hänt så mycket sen jag själv gick i skolan, eller blev lärare. En Hundraruta med en ensam liten blå ruta, 10 blåa rutor och 25 blåa rutor! Historiskt och mer eller mindre obegripligt.

4 svar på ”Hur många procent?”

    1. Jag har flera ”halsband” med olika stora pärlor. Halsbandspärlorna kan ligga antingen utanför eller innanför det som ska undersökas (brickorna/karamellerna/kolorna/nonstopen/Ahlgrens bilar e d)); det blir precis samma procentsats. Lycka till!

  1. Så bra!
    Halsband med hundra pärlor är fiffigt. Hur det dina olika halsband ut? Antar att du har lite olika beroende på vad du vill illustrera?! ?

    1. Det spelar ingen roll hur stora pärlorna är. Om de är väldigt stora, har gjort ett av stora träkulor, så ligger det långt utanför knapparna och har jag väldigt små pärlor så kanske halsbandet ligger innanför knapparna. Procentsatsen blir ändå densamma. I min klassundervisning hade jag olika stora/långa halsband – men alltid 100 kulou) för att eleverna skulle förstå det. De var väldigt fascinerade av att det alltid var lika många pärlor mellan spagettisarna – oavsett storleken! Lycka till
      hälsar Ulla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *