TOT 26 -Jämföra – större/mindre – äldre/yngre mm

Nedanstående blir en rolig och mycket lärorik kortlek för elever 1-6!

Här ser du ett kort som jag hittat på.Mitt namn är Ulla

4 bokstäver

3 syskon

11 år kan om du anser det möjligt ersättas med födelsedata: 2009-07-23

längd 156 cm

osv

Som du ser har jag inte tagit med vikt – det kan vara känsligt!

Varje elev får göra minst ett sånt här kort (tryck upp 4 på ett A4, klipp dem i 4 kort och laminera dem när de är klara. Ska förklara hur man spelar, sen.

Om man vill att alla i en klass ska kunna spela kan du ge en eller flera prallellklasser din mall. på så sätt får ni felra kortlekar att använda – flera år!

När eleverna ska fylla i kortet SKA det vara en möjlig elev på skolan 0-9. De får ”skapa” eleven precis som de vill, men som sagt möjlig.

Tänk dig nu att du har en kortlek som 2 barn ska spela med.

Det här är början till något helt fantastiskt, roligt och väldigt lärorikt. Du kopierar upp en sån här ruta utan siffror (4 st på en A4, som du laminerar när de är färdiga.) ; Eleverna, enskilt eller i par, hittar på en RIMLIG elev som kan tänkas gå i din skola. Mätetalen ska vara rimliga ( alltför många elever har 0 koll på det från början). Eleverna kan göra flera olika kort. Låt gärna dina parallellklasser göra likadant, då får ni flera kortlekar att arbeta med. När en kortlek ca 24 kort är klar är spelar eleverna parvis med hälften av korten vardera. Man bestämmer om man ska spela STÖRST eller MINST.
Låt oss anta att två elever valt STÖRST. Eleven tittar då på alla mätetalen och uppskattar om något är så stort/mycket att kompisens är mindre. Ponera att eleven säger 800 (som i ex här är skolvägen) Motparten ska själv komma på/förstå vad 800 kan betyda.Det kan inte vara antalet bokstäver i namnet, det kan inte vara längden, inte antalet syskon osv. När hen kommit på att det bara kan vara skolvägen läser hen upp mätetalet för motsvarande, som jexempelvis kan vara 1 km eller 1500 m. Den har det största vinner och får kortet. Det gäller att vinna kamratens alla kort. Har man bestäm STÖRST gäller det hela tiden.

Av hänsyn till vissa elever har jag inte tagit med vikt.

Om man vill kan man i stället för ålder ange födelsedata i form av datum.


Det här är en väldigt lärorik övning som kan genomföras ofta och i flera år. Och som gillas av elever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *