I det första mötet med eleverna lär du känna dem och kommer förhoppningsvis att förstå hur mycket de redan kan. För det mötet behöver du skaffa fram lite udda material, men du har allt hemma. Det här mötet kan pågå så länge du anser.
Nästa lektionstillfälle handlar om stora tal och det material du behöver finns här för kopiering; tre soffor och tre prislappar! Lite spännande att så tidigt i första klass få ställa hypoteser och diskutera .
Prislappar Soffor https://www.om-matematik.se/330-2/
Tredje gången ger vi oss in på 5-talet; kanske det allra viktigaste. Det innehåller fingertal och tal skrivna på tärningar. På varje tärning finns endast 1-5 men skrivna som siffror, tärningsögon, och typ ”staket”. Tärningarna kommer att användas ofta; inte minst vid sifferskrivning som blir en följd av sannolikhetsberäkning- för nybörjare. Det finns trätärningar att köpa och som man kan klistra etiketter på och skriva på dem.
Fjärde gången arbetar vi med tallinjen. Det blir en fantastisk upplevelse när du ser att eleverna lär sig själva och att de redan kan decimaltal; eller i alla fall får behov av dem. För denna övning behöver du klädnypor och tvättlina i olika längder.
Femte inlägget handlar om positionssystemet. Du vet redan hur eleverna reagerade på soffornas prislappar. Det här kommer att vara flera lektioner och inlägget rekommenderas för lärare som undervisar även äldre elever. Här behöver du stenar eller något i olika storlekar, jag använde snäckor. Kottar och pinnar, eller glasspinnar och ”ploppar”. Miniräknare till alla barnen, inte för att räkna med utan för att skriva på; det tar för lång tid när små barn ska skriva på mattetimmarna. Om det finns en gammal OH (arbetsprojektor) på skolan kan du skatta dig lycklig.
Det kommer mer…!
Fantastiskt jobb du gjort. ?
Tack! Hoppas att du, dina elever och dina kolleger har glädje av innehållet!/ hälsar Ulla
Kan man prenumerera på bloggen via mail?
Tack för att du frågar. Jag ska ta reda på om det är möjligt och det borde det vara. Återkommer!
Ja det vill jag också veta! Toppenbra!
Hoppas att snart kunna ge ett positivt svar!
Hälsar Ulla
Var kan man köpa din bok? Hittar den inte.
Kan du ge tips?
Hej!
Tack! Du kan beställa den på oberg.ide@gmail.com. Om du behöver ha en e-faktura så beställer du den genom Läromedia, Hälsar,Ulla
Blir nyfiken på boken
Så kul!
Du kan beställa den genom ett mail till oberg.ide@gmail.com eller genom Läromedia.
Med vänlig hälsning,Ulla
Vi har jobbat hela årskurs ett med boken. Jag testade genom att fråga vad är 1+1 till min fasa upptäckte jag att en handfull elever endast kunde 1+1 utan an använda fingrarna. Hur ska jag träna dessa att tänka i huvudet? Vi har tidigare kört tabellträning, vad tycker du om det?
Om du har följt boken så har det inte funnits en enda möjlighet att räkna på fingrarna. Det finns ju inget av den varan just för att fingerräkning inte ska ske. Du har använt + och – som språk när du beskriver vad som sker, utan att räkna ut, brar beskriva. Kan det vara så att eleverna räknat i F.klass – det ska de inte göra. Det finns heller ingen tabellträning i boken, men däremot 10-kompisar på olika sätt. För mig är kunskapen om att det är likadant hela tiden betydligt bättre än att tabellträna.
Nu låter jag negativ, men det är viktigt att vi tar tag i detta, inte i dag, för om en halvtimme åker jag på bridgeresa, men är tillbaka på måndag. Kan du ringa mig då? Måndag efter 18? 0705 468569
Hälsar, Ulla – som gärna hjälper till!
Du skriver att vi inte ska räkna i förskoleklassen. Får vi inte räkna? Eller menar du hur vi räknar.?
Hej!
Det är kanske fel att säga att man inte får räkna i F-klass, men det är inte det som är meningen med matte i förskolan, inte ens i F-klass. Siffror och tal kan man använda utan att räkna, t ex genom att beskriva hur blomkrukorna står i fönstren, eller hur böckerna står på hyllan. Att använda matematikens språk behöver inte innebära att man direkt räknar.
Om du tittar i den första bokens första arbetsområde som är underlag för flera veckors matematik i F, så kan du se mycket matematik som inte är räkna./Ulla
Se nedan!