Taluppfattning

Under den här rubriken ger jag exempel på lekar och övningar för att utöka taluppfattningen. Till dessa inlägg kan du återkomma till varje dag. Om man medvetet arbetar med elevernas taluppfattning kommer de att bli bättre räknare; motsatsen gäller inte. Elever som har en god taluppfattning har större möjligheter att lyckas med algebra och vidare matematik. Taluppfattningsövningar kan man med fördel starta varje lektionstillfälle med.https://www.om-matematik.se/tot-1-2/

2 svar på ”Taluppfattning”

  1. Ni får gärna flytta det här inlägget till ett annat ställe:
    Igår hade jag en helt fantastisk lektion i åk 4 som varade i 50 minuter (eleverna ville inte lämna lektionen, de typ attackerade tavlan för att få med alla sina lösningar). Jag inledde lektionen med:
    Jag har multiplicerat två tal och jag fick svaret 24, vad kan jag ha multiplicerat?(inte många ord läraren behövde yttra)
    Eleverna fick skriva enskilda lösningar i 8 min sen fick de redovisa sina lösningar på tavlan.
    De fullkomligt attackerade med lösningar, från blygsamma 1*24, 2*12, 3*8, 4*6 till 0,5*48, 0,25*96, 0,125*192, 120*0,2 och vidare till 0,0001*240000, det fanns inget slut sa de, vi kan komma med oändligt med lösningar…
    Eleverna tog över helt och jag bara bistod med en penna de kunde skriva med, upplevde att de till och med glömde att jag var i rummet. Det här var en helt underbar lektion och eleverna var som galna:)

    1. Tack!
      Du kan lägga in med det på alla sidor du kan! Det du kan göra är att lägga till typ att ”nu har jag många nya lektioner där elevernas upptäckter blir utgångspunkt för vidare undervisning.” Du kan t ex nästa lektion säga/anknyta till den förra lektionen: ”När jag multiplicerade i går fick jag svaret 0,5044. Vilka tal kan jag ha multiplicerat?
      Lycka till!
      Hälsar Ulla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *