Tangram och månghörningar

Eleverna har tillgång till upptryckta tangram i olika färger.

I dag, tänkte jag att vi skulle göra så många 5-hörningar som vi bara kan! Varje grupp får ett vanligt A4-papper att klistra upp dem på. Ni har 15 minuter på er!

En del elever ser frågande ut men inom gruppen finns det hypoteser om vad en femhörning är. Mina elever är vana vid att tänka själva! Efter några diskussioner och eventuella frågor till mig, som jag givetvis svarar på (eftersom de då VILL veta) börjar 5-hörningar klistras upp. Jag kommenterar inte de sexhörninar som också kan dyka upp. I stället klistrar jag själv, senare, upp en sexhörning. Då kan jag säga: Jag har klistrat upp en sexhörning – är det nån som kan hitta nån sexhörning? Och så blir misstaget i stället ett lärande.

Massor av femhörningar sitter nu på väggen med rubriken

VÅRA FEMHÖRNINGAR

Utifrån det här läromedlet, tillverkat av eleverna kommer vi nu att arbeta vidare med

vinkelsumman och formeln för månghöringars vinkelsumma

symmetri – asymmetri

skala

likformighet

kongruens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *