TOT 25 – Bingo

Det finns ingen som helst anledning till att svenska elever inte ska kunna multiplikationstabellen. De ska givetvis inte tro att multiplikation är en upprepad addition för det är bara en liten del av sanningen, mer till sorg än till glädje.
Du kan läsa på min blogg om hur man lyckas få elever att SE och lära sig multiplikationstabellen så den sitter i evighet!.
När de väl är där kan man spela Bingo, men INTE med en färdig bricka utan en som de tillverkar själv. Du behöver helst kort som du skrivit multiplikationer på; 0x1, 1×1, 1×2, 1×3 …………….1×9; 0x2, 1×2, 2×2………………..2×9; 0x3; 1×3 ……………9×9. Alltså alla möjliga kombinationer upp till 9×9. Om du inte har kort kan du givetvis ta två 10-sidiga tärningar, men använda 10-orna som 0-or.
Aktiviteten, som inte är en göra-aktivitet utan en lära-aktivitet går ut på att eleverna ritar upp en ruta, se bild. Du visar korten alternativt visar tärningarna och visar 0-an (dvs 10-orna på båda tärningarna. Obs Det finns alltså endast svar upp till 9×9!
När de känner till förutsättingarna ska de skriva svaren på vilka multiplikationer som helst i rutorna; varje tal endast EN gång. Inga övriga instruktioner från dig. När de gjort sin bricka är det dags att spela.
Den här övningen är oerhört lärorik för såväl eleverna som för dig. Och du kan använda den många gånger!

Här och nu måste eleverna tänka själva men säg inget; du kan men de ska lära. Inför framtiden bör de lära sig att man ska använda sina tidigare kunskaper!

Vad kan de lära sig av?

– vilka multiplikationer är överhuvudtaget möjliga?

  • vilka produkter har störst sannolikhet att komma upp?
  • Var ska jag placera dem?